240515 personeelsbehoud bij crisis

 

Commentaar op een voorgenomen nieuwe wet die ondernemers in staat moet stellen personeel te behouden in tijde van crisis.

Aanleiding:

Tijdens de corona crisis bleek dat het ontbrak aan een of meerder regelingen voor het behoud van personeel in crisistijd. Er zijn, ad-hoc, noodmaatregelen opgesteld zoals Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) 

Al langere tijd bestaat er een wens om een regeling op te zetten die voorziet in loonondersteuning bij crises. Vanuit economisch perspectief is het wenselijk om bij kortdurende, plotselinge crises die buiten het ondernemersrisico liggen baanbehoud te stimuleren. Baanverlies kost de werknemer, de werkgever en de maatschappij geld. De werkgever moet na afloop van de crisis nieuw personeel werven en inwerken, de werknemer verliest zijn inkomen en moet op zoek naar een nieuwe baan en de maatschappij draagt de kosten van de werkloosheidsvoorziening waar de werknemer mogelijk aanspraak op kan maken na ontslag. Bij een onvoorzienbare crisis kan het daarom raadzaam zijn om een tijdelijke ondersteuning te bieden bij de loondoorbetalingsverplichting, zodat ontslag voorkomen wordt, en de bedrijfsvoering zo snel mogelijk weer hervat kan worden.

De overheid wil daarom een wettelijk kader creëren waarbinnen , in tijde van crisis, noodmaatregelen mogelijk zijn om ondernemingen, financieel, te ondersteunen.

In hoofdlijnen komt het nieuwe wetsvoorstel er op neer dat de ondernemer twee opties krijgt om maatregelen te nemen om personeel te behouden.

Herplaatsingsoptie:

Het personeel, tijdelijk ander werk kan opdragen, eventueel op een ander locatie van de onderneming.

Verminderde loondoorbetaling:

Naast de herplaatsingsoptie biedt het Wetsvoorstel personeelsbehoud bij crisis de

werkgever ook de mogelijkheid tot een tijdelijke verminderde loondoorbetaling. Als

sprake is van verminderde arbeidscapaciteit, kan de werkgever 10% van het vastgestelde loon inhouden over de niet-gewerkte uren. De loondoorbetalingsverplichting blijft bestaan, maar kan worden verminderd tot 90%. Hierbij geldt dat een werknemer nooit minder dan het minimumloon kan ontvangen. De werknemer ontvangt over de uren die hij wel heeft gewerkt zijn volledige loon. Een verminderde loondoorbetaling van 10% over niet-gewerkte uren wordt redelijk geacht. 


Opinie:

Het beoogde wetsvoorstel heeft wel een risico in zich waarvoor, zoals het lijkt, geen oplossing is opgenomen.

Ondanks de mogelijkheid van NOW steun aan ondernemers bleek deze in de praktijk niet voor alle ondernemers voldoende te zijn om de gevolgen van de corona crisis te overleven. De oorzaak was niet altijd een, in de kern, financieel ongezonde onderneming. De lange duur van (volledige) sluiting, vrijwillig vertrokken personeel en langzaam herstel na de crisis waren vaak de oorzaak dat het bedrijf niet kon worden voortgezet.

Het wetsvoorstel zal goed functioneren als na 2, 4 - 6 maanden de gewone bedrijfsactiviteiten weer kunnen worden opgepakt en het personeel weer volledig kan werken en de loonbetaling 100 % is van het overeengekomen loon. 

Maar wat als tijdens de crisis of in de eerste maande daarna, de onderneming alsnog failliet gaat. Hoe wordt dan het loon bepaald voor de WW en als, in de laatstee 13 weken het loon niet of niet volledig is uitbetaald hoe is het dan geregeld met het door het UWV te betalen loon vanuit de loongarantie regeling bij betalingsonmacht?

De regel is dat de hoogte van de WW wordt bepaald aan de hand van het laats verdiende loon. Maar bij een langdurige werktijdverkorting, zal het laats verdiende loon dus lager zijn.

Er ontstaat hier dus een rechtsongelijkheid voor de werknemer wiens bedrijf  alsnog failliet gaat opzichte van werknemers van wie het bedrijf blijft bestaan en voor werknemers die gedurende een langere periode weer loon voor 100 % krijgen en waarvan de onderneming, later alsnog failliet gaat.

Ter bescherming van de werknemers, met name die door de werktijdverkorting op of rond het minimumloon terecht komen zou een bepaling dat bij een eventueel faillissement de loongarantieregeling en WW worden berekend op basis van het oorspronkelijke 100% loonbedrag.


Bron:  https://www.internetconsultatie.nl/wetsvoorstelpersoneelsbehoudbijcrisis/b1





Reacties

Populaire posts van deze blog

210407 WHOA in conflict met de WCK?

240527 (NL) Wet overgang van onderneming in faillissement

240917 Consultatie over verandering in bodem(voor)recht